Stiti si voi ca EU NU ARAT ASA!* Si-atunci de ce credeti ca multe altele o fac?!
*E un filtru!, si-apoi, mi se par penale fotografiile in care gagicile pozeaza cu mana-n par si buzele tuguiate!
Dap, is ironica cu poza asta!
Sunt omul care urmareste putini “influenceri”, iar acestia mi-i aleg pentru calitatea continutului lor, pentru personalitatea lor, pentru autenticitate.
Extrem de rar mi s-a intamplat sa vad ceva promovat de un influencer si sa achizitionez produsul (poate si pentru ca nu imi place efectul de turma – si chiar nu o zic negativ aici – poate si pentru ca de cele mai multe ori produsele nu mi se potrivesc mie).
Daca imi amintesc bine, am aflat de Colmar de la un influencer de travel si oraselul ala, mai ales in perioada Craciunului, a fost o descoperire absolut minunata. Asta e un exemplu pozitiv.
Am incercat fonduri de ten recomandate de 99% dintre “consumatori” (nu influenceri, ci oameni normali) si au fost un fiasco total pentru mine. Pentru ca suntem diferiti si nevoile noastre is diferite.
“Consum” continut online de pe Facebook, Linkedin, Instagram (foarte putin), Pinterest pentru cateva mari “categorii”:
- umor – is o persoana vesela si imi place sa rad mult
- informare – mainly stiri, politica, GDPR, educatie, psihoterapie, cresterea copiilor (don’t ask!
)
- stare de bine si inspiratie – starea de bine data de citirea unei postari, felul de a scrie al cuiva, oameni de HR si nu numai care au postari motivationale, inspiratie pentru diverse etc.
De un an mi-am anulat abonamentul la cablu nu pentru ca ma cred io mai desteapta (precizez asta, ca mi s-a mai zis), ci pentru ca nu ma uitam efectiv la TV – imi iau informatiile din alta parte si, oricum, nu deschideam tv-ul cu lunile.
Ascult recomandari de-ale prietenilor privind localuri, spre exemplu, insa nu mereu is potrivite pentru mine caci suntem da, diferiti.
Nu sunt omul care sa poarte ceva doar pentru ca e la moda, daca nu se potriveste stilului meu. Stiu ca avem acu’ (il mai avem, nu?) trendul in care purtatul adidasilor cu absolut orice e super cool – stilul sport nu ma reprezinta delooooc si pot fi adidasii cei mai trendy din univers, n-o sa ma vezi cu ei pe strada (maximul meu de stil sport is tenisii). Am vazut ca absolut toaaata lumea a inceput sa poarte adidasi ca un statement, ca o groaza de gagici combina adidasi cu tinute deloc sport, ci casual-elegant, ba chiar cu rochii elegante – aici am vazut ataaat de putine combinatii reusite de le pot numara pe degetele de la o mana. Bai, nu toate le aveti cu stilu’ si combinatiile vestimentare, nu mai copiati toate trendurile momentului daca nu puteti “gestiona” o tinuta. Nu va mai uitati in gura unei Adeline Pestritu care nu deosebeste stiletto de niste botine cu toc gros si varf ascutit si care nu are, in general, stilul unei doamne.
Nu m-a prins “moda urmaritului influencerilor super cunoscuti” si, daca nu aflam intamplator de ele de la un Zoso sau doamne pe care le urmaresc pentru cu totul alt continut, habar n-aveam de Alina Ceausan sau Ana Morodan sau nu stiam ca Adelina Pestritu e mare, da’ mare influencer… 🤷🏻♀️
Nu sunt omul zgarcit cu like-urile, nu ma feresc sa dau like daca e ceva ce-mi place, nu urmaresc din umbra, insa nu (prea) dau like daca postarea e scrisa gresit gramatical sau contravine principiilor mele (ex: mamici pentru care “copilul e viata mea, aerul pe care il respir” sau poze faine da’ in care se vedea ca masurile de protejare impotriva Coronavirus nu erau respectate) sau nu dau like daca nu imi place poza/postarea, chit ca esti bffa mea.
(Stiu ca introducerea asta e foarte lunga, dar rezistati aici cu mine ca ajungem imediat si la o concluzie.)
Inteleg ca poate fi in firea umana sa ne cautam recomandari la persoane in care avem incredere, asa cum poate fi in firea umana sa ne atraga scandalul sau ideea de a intra in casa omului si a-i afla viata.
Si poate si lucruri ca acestea ne atrag la unii, asa cum asta-i motivul pentru care titluri de tip click bait fac atatea vizualizari. Oameni suntem…
Incep sa vad (n.a.: asta-i ciorna scrisa prin septembrie) statement-uri mai mult sau mai putin timide legate de cum “influenkareala” a ajuns la un nivel mai mult nociv, decat informativ sau util (Zoso are un articol foarte bun “De ce ii urasc oamenii pe #influenceri”).
Eu, personal, cred ca lucrurile au scapat de sub control.
Atunci cand esti “consumator” si petreci 1 ora la TV sa te uiti la Vulpita cred ca, obiectiv, iti risipesti timp din viata. Nu afli nimic util, nimic care sa te ajute in viata. Poate unii se uita pentru amuzament/divertisment (desi avem notiuni diferite pentru ce e amuzant), insa cred ca mai degraba un stand up iti poate oferi momentul ala de umor care poate fi si smart.
Atunci cand urmaresti niste influenceri superficiali si te uiti la Ana Morodan sau Cristina Câh (Ich, dar ma rog, eu ii zic Câh sau Îch) sau alt influencer care are story-uri intinse pe 30 minute in care vorbeste despre un scandal al influencerilor, iti pierzi timpul cu țățisme.
Atunci cand te uiti la 10 stories ale lui Ceausan in care face reclama la 7 branduri carora nu le retii numele sau utilitatea sau nu ti le permiti spre achizitionare iti pierzi timpul degeaba (recunosc ca intrasem pe contul ei dintr-o curiozitate alimentata si m-am simtit bombardata de reclame si nume de branduri pe care nu mi le mai aminteam dupa 2 minute; chiar am simtit-o ca pe o pierdere de timp).
Atunci cand stai o ora la clipul de pe Youtube al unui influencer sa vezi ce si-a cumparat din Ikea cred ca pierzi 50 minute degeaba cand in 10 minute ti-ai fi putut primi informatiile despre niste produse ce ti-ar putea fi utile si tie. (Recomand setarea unei viteze de redare de minim 1,5 pe Youtube, anyway ).
Si tot asa cu cititul articolelor de pe Cancan si alte scandaluri legate de cine a mai inselat pe cine, cine mai divorteaza etc.
Inteleg ca suntem un popor care consuma scandaluri pe paine si suntem tentati de a ne uita in casa altora. Nu pozez eu in exemplul perfect caci, daca stiu de lucrurile de mai sus, stiu tocmai pentru ca le-am “consumat” si eu, chiar si 1 sau 5%.
Cand iesi la pranz cu o prietena care vrea sa povestiti ce ati mai facut sau are nevoie de un sfat, insa tu aloci 15-20 de minute pentru aranjarea obiectelor pe masa si te gândesti la ce sa mai postezi pe Instagram, pierzi timp si emotii din viata ta.
Atunci cand orice lucru pe langa care treci devine ceva de postat online, iar mintea ta nu se poate detasa de intrebarea “Ce sa mai postez?” omiti sa traiesti suta la suta momentele din viata ta si esti mereu distras.
Atunci cand, ca influencer, postezi incontinuu poze si story-uri cu copilul (care, poate, adult ajungand, si-ar fi dorit sa nu il expui pe net) sau faci reclama la bulion in tinute elegante – ma scuzi, traduc doar cu “foame de bani”.
Atunci cand esti “influencer” si absolut tot ceea ce ti se intampla intr-o zi e un potential continut de postat, jobul tau de influencer devine un job de 24 de ore din 24, nu unul de 8-10 ore pe zi.
Eu cred ca sa fii influencer (cand esti unul pe bune) e un job in sine si n-o sa neg asta. Nu sunt din categoria celor care neaga faptul ca influencerismul e un job si (cand e facut pe bune) presupune multa munca in spate. Am fost surprinsa cand am auzit-o pe Dana Rogoz (Ambramburica, pentru cine nu e familiar cu influenceritele) ca veniturile ei vin predominant din online (mai ales acum, cand teatrele sunt inchise) pentru ca nu am simtit niciodata la ea ca sunt bombardata de reclame. Poate pentru ca are un alt stil, o urmaresc pentru continut, iar parteneriatele platite ii sunt atat de rare si vin cumva atat de natural incat… efectiv nu mi-a trecut prin cap ca face atatia bani din asta.
Intri insa pe postarile si story-urile Adelinei Pestritu, Alinei Ceausan, Cristinei Ich si dai de 7 reclame in 5 story-uri. Ai o Ceausan care se adreseaza unor comentatori (care nu au jignit-o!) cu “jav.ra” si “ce te f@te pe tine grija?”. Ai o Ich si o Morodan care urla in telefon filmandu-se pentru story-uri, ofuscate nevoie mare de niste critici. Ai o Adelina Pestritu care nici ceapa n-a mancat, nici gura nu-i miroase, cand a inceput scandalul cu Plush Bio inteleg ca a negat ca le-ar fi facut vreodata reclama.
Mai fetelor, voi realizati ce oameni urmariti? Urmariti o Vulpita, o Floricica Dansatoarea cu mai multe operatii estetice, cu haine mai frumoase si mai scumpe si cu bani facuti de pe urma amaratelor care stau cu balele la gura uitandu-se la dressingul Adelinei. Sau la ceasul Rolex al lui Câh in valoare de 30.000 de euro, primit (inteleg) de la partener pentru ca inselat-o cu alta femeie. Aceeasi Câh care lua bani pentru a promova o campanie de donatii pentru Institutul Cantacuzino care era total lipsita de transparenta (campania, zic) privind procentul din donatii care merge efectiv la institut.
Observ ca acum duce Zavoranca (pe langa Dana Budeanu) o oarecum-campanie impotriva influenceritelor si, oricat nu mi-as lua-o pe Zavo de model si oricat o cred de mahalagioaica, in stilul ei caracteristic, daca reuseste sa deschida ochii la 10 adormite tot ii un castig.
Eu inteleg ca influnceritele tre’ sa manance si ele o paine, sa aiba Hermes in manuta inclestata si is total de acord sa castige bani. Asta insa se face prin:
– parteneriate platite cu diverse branduri dar cu o limita! (nu 7 branduri in 5 story-uri, de nu stiu ce m-a lovit)
– donatii (asa, ca Recorder, spre exemplu; eh, sigur ca unele romance care casca gura la ele n-ar dona nici 10 lei pentru continutul creat de influencerite, da’ mnoh, pățăști)
– acces platit la o parte din continutul creat – continut disponibil doar pentru platitori.
Intrebarea insa e: ce continut creat? In afara de niste recomandari de carti de care a auzit si femeia de serviciu, in afara de niste recomandari (putine) de produse cu adevarat folositoare, ce nevoia va mai dau influenceritele astea, mamicule? Motive de golit cardul de credit sa va faceti si voi un dressing ca ele? Motive de certat barbatu’ ca el castiga doar 3000 de lei si nu va duce in vacanta in Maldive?
Motive de a va simti nesigure de felul in care aratati – cand ele au make-up artisti personali si folosesc filtre incontinuu pe instagram, chiar si in clipuri, si va arata un ten flawless fie cu filtre aplicate, fie tinut cu mii de lei sau parteneriate platite in saloane scumpe? Motive pentru adolescente de a-si crea o imagine falsa a cum trebuie sa arati si de a le crea frustrari cand realizeaza ca ele nu arata asa in real life?
De Ziua Combaterii Violentei Impotriva Femeii n-au suflat influenceritele o vorba despre asta pentru publicul lor (inteleg ca Ceausan a facut o exceptie, dar pe bani, ca avea campanie). De ce le urmariti, ma, pe femeile astea?
Pentru mine, influencerii ar trebui, cum le zice si numele, sa influenteze pozitiv comunitatea, nu doar sa vanda incontinuu. Pentru mine, a fi influencer inseamna:
– a-ti informa publicul (despre economie, politica, istorie, sanatate, bune maniere, moda, accesorizare, machiaj, autocunostere, dezvoltare etc. – a-l invata sa lupte cu ranile trecutului, sa devina oameni mai buni, mai faini, a-l invata sa se imbrace, machieze, poarte cu stil – apropo, minunatelor, nu mai tineti paharul de vin cu labuta pe cupa, paharul de vin se tine de piciorul acestuia si nu mai ridicati degetul mic cand beti din ceasca/pahar – e de mega prost gust!);
– a-ti educa publicul si a il indemna catre bine (a-l indemna sa voteze, a-l indemna sa faca donatii! si asta nu doar o data pe an, ci muuult mai des si neaparat prin puterea propriului exemplu – vedeti la Godina, dar #asanu la Ceausan; a-l indemna sa participe la voluntariat, fapte bune, adunat gunoaie din natura etc.);
– a recomanda publicului lucruri incercate (pe bune!) de tine pentru o perioada suficient de lunga incat sa poti emite acea parere – indiferent daca brand-ul ala te plateste sau nu;
– a oferi publicului zambete – nu din scalambaiat, ci din continut de calitate (Balaban mai face asta, e simpatica asa, ca fel de a fi, si chiar are clipuri de bune maniere, cum sa te imbraci conform siluetei tale si alte lucruri informative).
Mnah, cum ziceam, eu nu urmaresc influcenceritele de mai sus (multe lucruri expuse le stiu de pe blogul lui Zoso), eu le urmaresc pe doamnele de mai jos si va mentionez si de ce – poate va inspira! Si mai verificati si voi cui dati follow si inimioare, nu mai alimentati #influencersmyass – caci vad ca multe tipe smart pe care le cunosc sar cu inimioarele la postarile unei mahalagioaice precum Câh, unei parvenite precum Pestritu, unei trolololo ca Ioana Grama si alte si alte influencerite ce va vand la preturi exorbitante rahaturi cumparate de pe aliexpress, dar cu numele lor de #brandmyass sau va vand iluzia unei vieti minunate castigate cu o.. altfel de truda.
Sunteti mai smart de atat, gagici!
Si-acu’, sa purcedem (multe recomandari nu-s de pe Instagram, dar promit ca-s de un trilion de ori mai calitative):
• 𝗣𝗮𝗴𝗶𝗻𝗶 𝗱𝗲 𝗴𝗮𝗴𝗶𝗰𝗶 𝗳𝗮𝗶𝗻𝗲:
o Petronela Rotar (https://www.facebook.com/petronelarotar.ro/) – Petronela e scriitoare si da, zic eu, e influencer – eu am invatat multe de la ea legat de terapie, psihologie comportamentala, recomandari de carti
o Miruni Ioani (https://www.facebook.com/miruna.siminel) de la Si Blondele Gandesc (https://www.facebook.com/siblondelegandesc/) – Medic stomatolog, mama a doi baieti, sotie de neurolog insa, si cel mai important, autoare de blog cu articole faine, reale, necosmetizate, insa care indeamna la reflectie
o Oana D. Botezatu (https://www.facebook.com/oana.botezatu.7) – Antreprenor, mama a doi baieti adorabili, o femeie cu o gandire foarte misto si niste principii sanatoase la care o sa citesti si postari funny, si de suflet si pentru suflet, si informative
o Oana Dobre Dimofte (https://www.facebook.com/oanaddimofte/) – Oana e o femeie atipica; puternica, amuzanta; sursa buna de informatii despre politica, guvern, stiri interne si externe intr-o maniera foarte friendly
o Cristina Hurdubaia (https://www.facebook.com/Cristina.Hurdubaia) – Ma bucur ca Fata cu copaci la cap se muta in Brasov, anul asta a avut prima campanie a Copacului cu Fapte Bune in Brasov; Cristina e omul care te face sa vezi altfel importanta donatiilor tale, e omul care te face sa nu mai judeci oamenii strazii, te educa sa-ntelegi ca sa scapi de hainele pe care nu le mai porti nu e donatie, te educa sa fii un om mai bun
o Ramona Strugariu (https://www.facebook.com/ramona.strugariu) – Europarlamentar, e o femeie tare pe gustul meu, mama, sotie, puternica, directa
o Natalie Ester (https://www.facebook.com/esternatalie) – Actrita, om fain si amuzant
o Gabi Savu Dinu (https://www.facebook.com/gabisavudinu) – N-o sa fie cinstit, dar primul lucru care-mi vine in minte e “femeia aia cu picioare misto pe aragaz” – amuzanta si cu un stil propriu, inconfundabil
o Dana Nalbaru (https://www.facebook.com/DanaNalbaruOfficial/) – Pentru ca e una din putinele vedete netunate, simple, deschise
o Dana Rogoz (https://www.facebook.com/dana.rogoz.378) – Pentru postari cu… bine; Dana e o femeie fina, diplomata, o mama tare faina
o Ramona Ursu (https://www.facebook.com/Ramonaursu9) – Jurnalist, postari faine, umane
o Andreea Balaban (https://www.facebook.com/Thrilloftheheel) – Influencer cu continut de calitate, informativ, educativ, tips&tricks, recomandari pe bune, stare de bine indusa
o Surorile Odagiu (https://www.facebook.com/monica.odagiu.7) – femei faine, frumoase, cu un corp foarte bine intretinut, actrite, smart, amuzante
o Diana Cosmin (https://www.facebook.com/dianacosmin – Style, moda, viata
o Adela Parvu (https://www.facebook.com/adelaparvublog/) – Design interior
o Oana Gheorghiu (Noi Facem Un Spital: https://www.facebook.com/oana.gheorghiu.58)
o Ana Barton (https://www.facebook.com/ana.barton.7)
o Egizia Theodora Massini (https://www.facebook.com/massini.theodora)
• 𝗣𝗮𝗴𝗶𝗻𝗶 𝗱𝗲 𝘂𝗿𝗺𝗮𝗿𝗶𝘁 𝗰𝗮𝗰𝗶 𝗶𝘀 𝗳𝘂𝗻𝗻𝘆:
o Celeste Barber (https://www.facebook.com/officialcelestebarber/) – Celeste e absolut uimitoare, incredibil de funny si smart si imi place ca incurajeaza ideea de a-ti iubi propriul corp, atat timp cat e sanatos, indiferent de presiunile societatii
• (𝗙𝘂𝗻𝗻𝘆) 𝗣𝗮𝗿𝗲𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴:
o Story of This Life (https://www.facebook.com/StoryofThisLife) – O mamica a trei fete adorabile pe care le creste intr-un mod foarte dragut; totodata, arata struggle-urile unei mame in vremurile noastre
o Kristina Kuzmic (https://www.facebook.com/KristinaKuzmic/) – Autoare, femeia asta e inspiratie, mama, sotie, cu un trecut dureros care a facut-o mai puternica si mai constienta
o Familia Netraditionala (https://www.facebook.com/familianetraditionala/) – Aici o avem pe Roxana, o mamica a doi copii, recasatorita, antreprenor, scrie amuzant si placut (inclusiv despre viata cu doi copii dupa recasatorie)
o Printesa Urbana (https://www.facebook.com/printesaurbana/) – Si ea mi se pare ca are niste articole foarte bune pentru mamici si nu numai
o Mami pe tocuri (https://www.facebook.com/mamipetocuri.ro/)
o Mothers and the city (https://www.facebook.com/mothersandthecity/)
• 𝗣𝗮𝗴𝗶𝗻𝗶 𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗶𝗲:
o Psihoterapie ArtDeVivre (https://www.facebook.com/sofiadumitriu.artdevivre/)
o Ursula Sandner (https://www.facebook.com/psihoterapie.timisoara)