Cum se copiaza la bac si cum se da spaga pentru note mari, cred ca toata lumea stie. Sau are habar. E absurd sa va enumar metode de copiat. Asa cum e absurd sa dai un bac dupa regulile astea idioate schimbate dupa abrambureala fiecarui ministru. Asa cum e absurd ca un elev din Cuca Macaii sa iti sufle locul la liceu/facultate pen’ca el are 9.99.
Ori dai peste un prof nebun la materia caruia trebuie sa faci rugi la zei, dumnezei, draci sa scoti 5u’, ori dai de o profa pe care o iei la bataie in fata clasei pen’ca tu esti mescher.
Ideea e ca lucrurile sunt cam grave. Indiferent ca intri la un liceu de prestigiu pentru ca ai copiat la vestitele teze nationale, indiferent ca iei bacul cu 9.46 pentru ca ai primit o ciorna-minune, indiferent ca intri la facultate pe baza unei medii incomparabile cu cea a unuia de la un liceu mai bun sau mai slab decat al tau…indiferent ca dai aceleasi subiecte la romana cu cel de la uman, chit ca ai facut 3 sau 7 ore pe saptamana, indiferent ca inveti 4 ani sa intri la Drept si locul ti-l fura un baiatu’-lu’-tata … te numesti elev/student roman.
Ideea e ca pe zi ce trece realizez ca valoarea capacitatilor intelectuale ale unui om este evident sub sau supraapreciata (desi, din punctul meu de vedere, nu diploma il face pe om, nu ea ii modeleaza caracterul, nu ea il face sa simta.)
Si ma-ntreb, oare va veni si la noi vremea in care nu 9.56-le cu care ai luat licenta va conta, ci faptul ca stii sa faci ceva ?
Ehe… in strainatate, in state civilizate, sa ai bacalaureatul e mare lucru (sau diplome echivalente). Si sa ai facultate.
Nu se face ca la noi pe banda.
Si la noi e vorba despre ce stii sa faci. Excluzand bineinteles, inafara de situatia in care se intra pe pile, cand te angajezi, abia atunci isi baga cineva picioarele in notele tale si te intreaba „stii sa faci ceva?”
si eu astept ziua aia.insa ma bucur ca mai exista putini care apreciaza ca faci ceva
Eu cred ca cheia e sa excelezi tot timpul in ceea ce faci.Adica sa dai tot ce poti,ca sa nu ai regrete dupa aceea.E drept…la noi cu cateva sute de euro plasate unde trebuie se plateste orice examen,dar totusi se poate face treaba si daca arati ca esti extrem de capabil in X domeniu pe care l-ai ales.Pana la urma cam toti fraierii fac o facultate mai nou,desi ies din facultate mai parasute decat au intrat,dar nu oricine poate dovedi ca e bun la domeniul pe care si l-a ales:D
DianaEmma, poate daca ar fi si la noi ca dincolo si diplomele n-ar iesi pe banda rulanta, poate ne-am mai schimba. In primul rand poate nu am mai fi atat de plini de noi, poate nu ne-am mai da atotstiutori cand de fapt suntem zero barat.
Maya, DianaEmma ne spune ca si la noi conteaza ceea ce stii sa faci. Nu neg asta. Asa cum nu dezmint nici faptul ca la noi inca se merge pe pile, pe spagi, pe angajat blonde cu picioare faine:D
Myriam, nici macar nu tre’ sa dai sute de euro sa iei un examen, crede-ma, se poate si cu bani mult mai putini. Sau chiar deloc:)) E drept ca domeniul pe care ti l-ai ales trebuie sa te reprezinte si trebuie sa fii bun in ceea ce facei daca ai anumite pretentii. Dar poate e prea mult zis „sa excelezi”.
Sa inteleg ca esti studenta , sau viitoare studenta . Unde faci facultatea dra Buba ? 🙂
Ionut, sunt studenta, am terminat anul I la Stiinte Economice. In Bv:p
Din fericire, sunt destule posturi cheie (mai ales in firme serioase) in care e nevoie de oameni competenti, altfel se duce totul de rapa si nu se risca sa aiba aia pierderi doar ca trebuie sa puna pe pile sau au nevoie de amante.
Intr-un astfel de post nu va accede nimeni pe pile sau pe frumusete. Sunt alte posturi mai… facile… secretare cel putin trebuie peste tot. :))
Problema e ca de cele mai multe ori trebui sa excelezi in „a face ceva” ca sa ajungi la ele. Si nu in teorie… nu in ce ai invatat dintr-o carte. Ci in practica… trebuie sa produci.
DianaEmma, sunt sigura ca sunt posturi pentru care suvitele blonde si sanii mari nu inseamna nimic. Si nu sunt frustrata pentru ca o pitzi-pitzi iti poate fura jobul mult ravnit de tine, licentiata cu 9.89. Stiu ca lucrurile astea sunt de cand lumea. Dar totusi nu pot sa nu ma plang.
Eu cred ca mai ales acum conteaza ce stii.. nu nota licentei. Cata incredere crezi ca mai ofera mariile companii facultatiilor noastre? Automat esti fie bagat in teste fie in training..
Conteaza nota de absolvire a licentei pentru comunisti, cei care cred ca doar teoria ne poate „salva”. Am si experienta si facultate si tot nu ma angajeaza nimeni de 3 luni si jumate. Acusi se fac 4 luni! ….mdea…putem spera….si alesii spun doar…> „Sper mata degeaba…”
Bine ai revenit 😛 😀
Stiu ca te vizitez cam rar, iarta-ma! 😀
Hai sa-ti zic: am plans o zi intreaga in fata liceului la bac dupa ce am iesit cu 8 la romana oral, invatasem numai eu stiu cat, toti chiulangiii au avut 10. Bac-ul l-am luat cu o medie modesta, zic eu 8,82… asta in comparatie cu lepre care au avut medii mult mai mari. Ei bine, asta m-a tras in jos si-am intrat la facultate la taxa. Recunosc, la unele examene, am mai avut cate o copiuta cu formule, mai vorbeam cu colegii etc. Licenta mi-a dat cu firma-n cap… am gresit 10 grile din 40, pt ca la mine nimereala nu se prinde si la prezentarea lucrarii de diploma… erau plictisiti… drept urmare media de licenta a fost 8,66.
Asta e, m-am ofticat! Dar satisfactia a fost net mai mare cand la disertatie am luat 10 fara probleme, facusem un studiu de caz despre firma unde lucram atunci si am atins un subiect sensibil pentru comisie, stiam ce si cum si am fost victorioasa.
Am considerat 10-le ala ca pe o compensatie pt bac si licenta. 😀
Invatatorule, bine te-am regasit:))
Ada, si rarutz e dragutz:)) Postul asta l-am scris pentru ca ma uitam la notele unor persoane care erau praf si pulbere, zero barat, insa obtinuse note mari la bac prin n mijloace. Si cinstit nu-i. Dar micile compensatii ne mai indulcesc viata, probabil. Oricum, notele alea nu reprezinta ce stii tu, ce reprezinti tu ca om, nu arata ce suflet ai tu. Cred ca sunt lucruri mai importante decat nota de bac atunci cand faci referire la un om, indiferent ca e vorba de o referire dintr-un punct de vedere strict profesional, sau dintr-un punct de vedere mai…’uman’, sa-i zic.